Det Funktionelle Køkken

Det Funktionelle Køkken

Høfeber - gratis eFolder

SundhedPosted by Sabine Murati Sun, May 26, 2013 18:03:03


Er du blandt de ca. 20% af befolkningen, som er påvirkede af høfeber?
Der er ikke meget pollen i luften i disse dage, men det skal (desværre) nok komme hen over sommeren.
Læs eFolderen 'Høfeber - naturlige strategier til din pollenallergi' og få gode idéer til at håndtere din høfeber. Husk, at du altid kan bestille en konsultation, hvis du ønsker individuel rådgivning.
Find eFolderen her - og del gerne med venner og familie :-)


  • Comments(1)//blog.sabinemurati.dk/#post60

Solskinsvitaminet - D3

SundhedPosted by Sabine Murati Tue, January 08, 2013 09:31:19

D-vitamin er egentligt ikke et vitamin, da kroppen (via solens UVb stråler) kan danne det selv. Når d-vitamin aktiveres får det hormonlignende og decideret hormoneffekt, hvorfor det ofte kaldes et ’hormonlignende vitamin’.

Der findes to typer d-vitamin; D2 (ergocalciferol) og D3 (cholecalciferol).

D2 produceres ikke naturligt i menneskekroppen, modsat D3. D3 dannes, når UVb stråler rammer nøgen hud. Tilskud af d-vitamin anbefales derfor at være af typen D3, da det er genkendeligt for kroppen og mere effektivt, det er også langt den mest almindelige form for tilskud.

Hvor får vi d-vitamin fra? Og hvad minimerer vore chancer for at få nok ad naturlig vej?

D-vitamin får vi via solen, i mindre grad via vores kost (æg indeholder fx lidt) og via kosttilskud.

D-vitamin dannes, som sagt, i kroppen når UVb stråler (fra solen) rammer huden. Der er dog en række faktorer, der har essentiel betydning ift. hvor effektivt vi reelt eksponeres og i hvor høj grad vi 'optager' disse stråler. Der dannes nemlig ikke d-vitamin blot fordi, at solen skinner. Mængden af UVb stråler afhænger bl.a. af hvor i verden man er og på hvilken årstid. Solen rammer jorden i forskellige vinkler året igennem og det har betydning for i hvor høj grad vi eksponeres for UVb stråler.

Bor man fx et sted på breddegrad 35 eller højere udsættes man ikke for ’d-vitamingivende’ UVb stråler fra solen i månederne november-marts. Det vil sige, at selvom man får sol hver eneste dag i disse måneder, indeholder solens stråler ingen UVb stråler, og der er derfor ingen mulighed for at få gang i syntetiseringen af d-vitamin.

København ligger på breddegrad 55,65. I Danmark har vi altså en endnu længere periode på året uden UVb stråler.

Ydermere bruger de fleste mennesker solcreme om sommeren. De fleste solcremer beskytter via en blokeringsmetode, der gør at fx UVb strålerne ikke kan trænge ind i huden. Med en effektivitet på typisk 93-99% sker der altså en effektiv blokering af de ’d-vitamin givende’ UVb stråler.

D-vitamin og dit helbred

D-vitamin, og optimale blodværdier heraf, har stor betydning for og ved bl.a. lidelser som:

- Rakitis (engelsk syge)

- Osteroporose (knogleskørhed)

- Diabetes I og II (sukkersyge)

- Utalige kræftformer bl.a. brystkræft

- Hjerte-kar sygdomme

- Lidelser forbundet med dysfunktioner i det endokrine system (hormonelle problemer)

- Autoimmune sygdomme

- Lidelser præget af kronisk smerte

- Depression og SAD (vinterdepression)

- M.fl.

Hvad er det optimale niveau af d-vitamin?

I Danmark er man blevet enige om, at den optimale blodværdi ligger på mellem 50-70 nmol/L. I udlandet er man ofte ikke så konservativ i sine anbefalinger. Dr. Soram Khalsa, M.D. anbefaler i sin bog ’The Vitamin D Revolution’ at blodets indhold af d-vitamin bør ligge på min. 100 nmol/L, hvis man skal have glæde af alle d-vitamins gode funktioner i kroppen. Dr. Khalsa skriver om d-vitamins virkning ift. diverse sygdomme og alt afhængig af ønsket om forebyggelse og behandling af sygdom kan behovet for d-vitamin variere. Der er fx lavet et studie, der viser, en 50% reduktion i tilfælde af brystkræft blandt kvinder, når deres d-vitamin indhold i blodet ligger på min. 130 nmol/L. Se studiet her

Baseret på ovenstående information vil det være fornuftigt for danskere at supplere med d-vitamin i form af orale tilskud i hvert fald fra november-marts – hvis ikke længere! De færreste gør dette, hvilket afspejles i de statistikker der viser, at rigtig mange danskere mangler d-vitamin i varierende grad.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at d-vitamin suppleres med 10mcg dagligt. Dette må siges, at være en forsvindende lille dosis. Er en reel mangeltilstand opstået, vil det være meget svært, hvis ikke umuligt, at rette op med så lav en dagsdosis.

Det er meget indidividuelt hvor mange mcg der skal til for at hæve en persons niveauer, så man må prøve sig frem. De fleste, der supplerer med mellem 50-100mcg vil opleve, at deres tal stiger fint. Da d-vitamin er fedtopløseligt, anbefales det at købe et produkt, som er opløst i olie af god kvalitet. Tag altid d-vitamin i forbindelse med et hovedmåltid for maksimal udnyttelse.

I tilfælde af tvivl opsøg altid en professionel, der kan rådgive i den korrekte dosering.

Det er anbefalelsesværdigt at få tjekket sit d-vitamin min. én gang om året (fx i oktober inden det bliver vinter), så man kan finde ud af hvor man faktuelt ligger og skræddersy sit behov for tilskud derefter. D-vitamin måles i en blodprøve hos lægen.

*Ovenstående anbefalinger kan ikke stå i stedet for en lægelig vurdering.

  • Comments(0)//blog.sabinemurati.dk/#post41

Spis din hudpleje - eventuelt ;-)

SundhedPosted by Sabine Murati Mon, December 17, 2012 14:58:47

Øverst fra venstre: Citron-Vanille Scrub, Hibiscus-Appelsin Scrub

Nederst fra venstre: Ingefær-Lavendel Scrub, Hyben-Grape Scrub

Når man gør alt hvad man kan for at spise rene fødevarer med den ene hånd, giver det ingen mening at smøre kemiske produkter på huden med den anden ;-)

Huden er kroppens største organ og den optager, i større eller mindre grad, alt det vi smører på den. Således vil der være stor forskel på den kemiske belastning af kroppen, alt afhængig af om man bruger plejeprodukter af naturlig, og god, kvalitet – eller om man bruger kemifyldte produkter proppet med fx hormonforstyrrende stoffer.

Forestil dig din hud, som en stor mund. Spørg derefter dig selv, om du ville spise dine nuværende plejeprodukter, eller om du ville være bange for at blive syg af dem? Hvis svaret hælder mod det sidste, er det måske på tide at prøve nogle mere naturlige løsninger af.

De følgende opskrifter er meget lette og ikke spor avancerede – dette er mit eget første forsøg på hjemmelavede produkter, så det er meget basis – jeg påtænker at avancere i fremtiden :-)

Alle produkterne vil kunne spises, skulle man have lyst til det – velbekomme!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jeg har fundet inspiration forskellige steder på nettet – både ift. indhold og fremgangsmåde. WellnessMama har mange gode og pædagogiske opskrifter.

Som ’konserveringsmiddel’/antioxidant bruges ofte e-vitamin eller Citridal (grapefrugtkerneekstrakt). Jeg har brugt sidstnævnte, da det var det jeg havde.

Beholdere af plastik uden skadelige stoffer kan købes hos Urtegaarden.

Små glas og dåser kan med fordel findes i butikker som Søstrene Grenes, Tiger m.fl.

Kokosolie og kakaosmør kan købes i diverse helsekostbutikker eller på nettet fx her

Æteriske olier og bivoks kan købes fra Urtegaarden.

Citron-Vanille Scrub (krop og ansigt)

100g groft Himalayasalt

Juliennestrimlet skal af to citroner, tørrede (strimler af citron tørrer på 100C varmluft i 10-20min., til knastørre)

1 vanilllebælg, uden korn

50g mandelolie

Saltet males finere (stadig relativt storkornet) i en kaffemølle.

Vanillebælgen skæres i små stykker.

Alle ingredienserne blandes. Opbevar scruben i et rent glas. Olien vil ligge i toppen af glasset, husk derfor at omrøre inden brug.

Hibiscus-Appelsin Scrub (krop og ansigt)

100g groft Himalayasalt

5g tørret hibiscus

Juliennestrimlet skal af en appelsin, tørret (strimler af appelsin tørrer på 100C varmluft i 10-20min., til knastørre)

35g mandelolie

Saltet males helt fint i en kaffemølle, ligeledes gør hibiscusblomsterne.

Alle ingredienserne blandes. Opbevar scruben i et rent glas. Olien vil ligge i toppen af glasset, husk derfor at omrøre inden brug.

Ingefær-Lavendel Scrub (krop og ansigt)

100g rørsukker

4 tsk. tørret lavendel

1 spsk. ingefær i tern, tørret (skræl et stykke ingefær, skær det i bittesmå firkanter. Tør på 100C varmluft i min. 30min. – de skal være knastørre)

5 dråber æterisk lavendelolie

50g olivenolie

Alle ingredienserne blandes. Opbevar scruben i et rent glas. Olien vil ligge i toppen af glasset, husk derfor at omrøre inden brug.

Hyben-Grape Scrub (kun krop)

100g groft Himalayasalt

20g tørrede hybenskaller

20 dråber æterisk grapeolie

50g olivenolie

Alle ingredienserne blandes. Opbevar scruben i et rent glas. Olien vil ligge i toppen af glasset, husk derfor at omrøre inden brug.

Cremebar med lavendel og pebermynte

Idéen med cremebaren er super smart. Udformet som et stykke sæbe - fast når baren er kold og når den smørres mod huden smelter den og afgiver fugt. Herefter smører man sig ind, som var det en almindelig creme. Barerne er utroligt drøje i brug, så brug kun lidt af gangen.

Grundopskrift til ca. 10 små silikone muffinforme

40g bivoks

40g kakaosmør

40g kokosolie

½ tsk. Citridal (grapefrugtkerneekstrakt) eller indholdet af en kapsel E-vitamin (stærk)

Evt. 20 dråber æterisk olie fx 10 dråber æterisk lavendelolie og 10 dråber æterisk pebermynteolie

Bivoks, kakaosmør og kokosolie smeltes over svag varme i en kasserolle. Det må ikke koge, skal blot smelte. Når det er smeltet tilsættes Citridal og æterisk olie efter eget valg. Rør rundt.

Hæld i formene og stil på køl, barerne bliver nu hårde.

Barerne smelter, teoretisk set, først omkring kropstemperatur, men ønsker man en helt fast bar, bør den opbevares i en lufttæt beholder på køl.

Bløde læber - nu også til mænd!

Læbepomade basisopskrift - ca. 6-8 stk. alt afhængig af beholdernes størrelse.

100g kokosolie

50g kakaosmør

50g bivoks

1 tsk. Citridal

Kokosolie, kakaosmør og bivoks smeltes over svag varme i en kasserolle. Det må ikke koge, skal blot smelte. Når det er smeltet røres Citridal i, tilsæt evt. et par dråber æterisk olie, hvis det ønskes.

Hæld på små glas med skrulåg eller i små ’metalæsker’ som på billedet. Stil til afkøling.

...og til kvinder ;-)

Hvis du er en af dem, der gerne vil udvise maksimalt overskud er ovenstående optimale gaveidéer. Uanset, er det en god skill at kunne lave lækre produkter til kroppen uden en masse skadelig kemi.

Enjoy!

  • Comments(0)//blog.sabinemurati.dk/#post31

Vil du igennem vinteren med færre sygedage?

SundhedPosted by Sabine Murati Sat, November 03, 2012 10:41:25

Mørket og kulden er nu kommet til Danmark og tanken om vinter har så småt indtruffet sig hos de fleste. Med årstidens skiften oplever mange, at antallet af sygedage stiger pga. forkølelser, influenza, bakterielle infektioner osv. Jeg vil i dette indlæg skrive lidt om, hvad du kan gøre forebyggende og akut for at forhindre at sygdom opstår og udvikler sig.

Grundlæggende er det rart at vide lidt om problemvolderene og hvad man skal være opmærksom på. Jeg har på netdoktor.dk fundet denne udemærkede skrivelse, hvor du kan læse mere om bakterier og virus og hvilke sygdomme de typisk forårsager – læs mere her.

Hvornår skal du gå til lægen? Det er helt normalt at blive forkølet et par gange om året - harmløse virusinfektioner, som kroppen fint klarer at bekæmpe selv, og som altså ikke kræver lægelig opmærksomhed. Nogle gange sker det dog, at infektioner af alvorligere karakter opstår og derfor skal kroppens signaler altid tages alvorlige. Mange mennesker går fx rundt og hoster gult og grønt i længere perioder uden at opsøge deres læge - dette er fejlagtigt og potentielt farligt! Har man en antibiotikakrævende bakteriel infektion, skal den behandles efter lægelig anvisning. En kop urtete og et par hvidløgskapsler er ikke tilstrækkeligt! Er du i tvivl om dine symptomer? Kontakt altid din læge!

Hvordan forebygger du at blive syg til at starte med?

Her er 8 gode råd:

1. Spis rigtig mad. En sund og stærk krop, med et velfungerende immunforsvar, har brug for brændstof og byggesten af god kvalitet. Spis kød, fjerkræ, fisk og æg, masser af grøntsager, frugt, bær, nødder/kerner/frø og koldpressede olier. Med denne basiskost får du protein af god kvalitet til opbygning af kroppens væv, du får masser af vitaminer, mineraler og antioxidanter fra grøntsager og frugt og du får sunde fedtsyrer fra fede fisk, nødder og olier.

2. Drik nok! Velhydrerede celler fungerer bare bedst. Tilstrækkelig væske er med til at forhindre udtørring af hud og slimhinder, som jo er kroppens første barrierer mod udefrakommende virus og bakterier.

3. Sov nok - og godt nok. Generelt skal de fleste mennesker have mellem 7-9 timers søvn hver nat for at fungere optimalt. Søvn er uhyre vigtigt for immunforsvaret og kroppens funktioner i øvrigt. Risikoen for bl.a. virusinfektioner stiger proportionelt ift. manglende søvn. Derfor - prioriter din søvn for din sundheds skyld.

4. Bevæg dig. Bevægelse, motion og træning styrker beviseligt immunforsvaret. Overtræn dog ikke, da dette har modsat effekt og kan virke svækkende på immunforsvarets funktioner.

5. Tag et stærkt multi vitamin/mineral præparat. En sund og varieret kost er ikke en garanti for komplet tilførsel af de nødvendige nærringsstoffer. Vi befinder os i en meget unaturlig verden med forurening, kemikalier, ringe fødevarekvalitet m.fl. – uanset hvor grønt og økologisk vi spiser og lever. Det kan derfor være fornuftigt at supplere sin kost med en vitaminpille af god kvalitet. Vælg et præparat lavet på organisk bundne mineraler. Mænd og ikke-menstruerende kvinder bør spise et præparat uden jern. Rådfør dig i din i din lokale helsekost eller med en professionel, der kan vejlede dig i hvilke produkter, der er de bedste. Vitaminpiller bør altid tages i forbindelse med et hovedmåltid, for at sikre den bedste optagelighed af bl.a. de fedtopløselige vitaminer.

6. Tag et tilskud af d-vitamin. D-vitamin er et vitamin med hormonlignende virkning. Det spiller en helt essentiel rolle for immunforsvarets funktioner og det er vigtigt at have et tilstrækkeligt niveau af d-vitamin i blodet, hvis man ønsker et velfungerende immunforsvar. D-vitamin fås primært fra solen. Når solens stråler (helt specifikt UVb-stråler) rammer vores hud, syntetiseres disse til d-vitamin (meget forenklet forklaret). Bruger man solcreme, mindskes denne syntetisering i meget høj grad (formentlig med over 90%), da UVb-strålerne blokeres og omdannelsen af d-vitamin, derfor ikke sker. Så skal du bare gå ud i solen uden solcreme, eller hva’? Så enkelt er det desværre ikke. De ’d-vitamin-givende’-stråler rammer ikke Danmark hele året rundt - nogle forskere mener, at det kun sker i sommermånederne (juni-juli-august), hvorfor der i årets øvrige måneder, må suppleres med tilskud. Hvor meget d-vitamin man skal tage afhænger af ens aktuelle niveau, som måles i en blodprøve hos lægen. Vælg et produkt hvor d-vitaminet er opløst i olie (gerne olivenolie, for den sundeste fedtsyresammensætning), da d-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, vil olieopløsningen sikre en bedre optagelighed.

7. Hav en god håndhygiejne. Vask hænder ofte. Hav håndsprit klar til situationer hvor vand og sæbe ikke er tilgængeligt. Meget smitte sker via ’hånd-til-slimhinde’-modellen. En forkølet person hoster i sin hånd. Du giver hånd til personen. Du klør dig efterfølgende i øjet. Smitten er potentielt overført. Undgå at røre dine slimhinder (øjne, næse, mund) efter kontakt med en syg person. God hygiejne kan forebygge mange tilfælde af smitte.

8. Undgå stress. Mange mennesker lever i en tilstand af kronisk stress (dårlig kost, for lidt søvn, et krævende job, et travlt familieliv osv.). Dette svækker immunforsvaret og kan fx resultere i hyppige/gentagne infektioner.

Når skaden er sket; det begynder at kradse i halsen, næsen stopper til osv. – hvad kan du gøre? Jo hurtigere du kommer i gang, jo større er chancerne for, at du når at bremse sygdomsudviklingen helt.

Her er 8 gode råd:

1. Lav en god og kraftig hønsekødssuppe med fx urter, gulerødder, knoldselleri, porrer m.fl. Hønsekødssuppe har vist sig at være en hensigtsmæssig spise ved bl.a. forkølelse, da suppen bl.a. virker lindrende og slimløsende. Forsæt i øvrigt med at spise sunde og rene råvarer. Nærringsrig mad med masser vitaminer og mineraler er vigtigt – især under sygdom!

2. Drik nok! Argumentationen er den samme som under forebyggelse. Ved feber er det især vigtigt at være opmærksom på sit væskeindtag, da man mister mere væske end normalt pga. den øgede kropstemperatur. Drik vand, urtete og evt. frugtjuice blandet op med vand. Kog gerne te på ingefær, lakridsrod og timian – alle urter har forskellige positive egenskaber ift. forkølelse, ondt i halsen, hoste m.fl. – og så smager det godt ;-) Drik evt. teen med citronsaft og honning.

3. Sov nok - og godt nok. Argumentation er den samme som under forebyggelse. De fleste oplever at have et øget søvnbehov under sygdom, det er helt naturligt og siger lidt om, hvor vigtigt søvn er for kroppens evne til at restituere.

4. Kan Jang, naturlægemiddel, til lindring af forkølelsessymptomer. Præparatet består af ekstrakt af urterne Eleutherococcus senticosus og Andrographis paniculata. Bruges akut, men kan også indtages forebyggende. Dosis som angivet på glasset.

5. C-vitamin, indtages til diarrégrænsen. 500-1000mg i timen indtil maven begynder at rumle og evt. tynd afføring forekommer. Dette er ganske ufarligt og viser blot, at kroppen er mættet. Sæt dosis lidt ned (således, at diarré undgås) og forsæt med denne dosis i dagene efter – 500-1000mg i timen. C-vitamin har i nogle studier vist sig at kunne afkorte varigheden af virale infektioner en smule.

6. Præparater med Echinacea purpurea (rød solhat). Mange mennesker oplever enormt god effekt med disse præparater – bade akut og forebyggende. Rådfør dig i din i din lokale helsekost eller med en professionel, der kan vejlede dig i hvilke produkter, der er de bedste. Følg dosisanvisningen på det præparat du vælger.

7. ’Væk I Morgen’ - sugetabletter mod ondt i halsen. Indeholder colostrum og lysozym. Indtages som angivet på pakken.

8. Opfør et fed hvidløg rektalt. Ja, rektalt – altså op i endetarmen! Et fed hvidløg skrælles, dyppes evt. i lidt olie (oliven fx), og føres op. Hvidløget sidder nu indtil, at det ad naturlig vej kommer ud igen. Teorien er, at de aktive indholdsstoffer i hvidløget optages hurtigere og bedre igennem tarmslimhinden.

Således ser nogle af strategierne for forebyggelse og akut behandling af virale infektioner ud. Døjer du med gentagne infektioner, er dit immunforsvar generelt ikke velfungerende mv. er det ikke sikkert at ovenstående ’husråd’ er nok. Opsøg en professionel, som kan hjælpe dig med nogle mere ’hårdtslående’ strategier, som passer til netop dig og din situation.

Med ønsket om en sygdomsfri vinter ;-)

*Ovenstående råd kan og skal ikke, stå i stedet for et besøg hos egen læge!*

  • Comments(0)//blog.sabinemurati.dk/#post15