Det Funktionelle Køkken

Det Funktionelle Køkken

Hakket kød på næsten 117. måder

Kød, fjerkræ og fiskPosted by Sabine Murati Sun, May 12, 2013 15:48:36
Meatza - 'pizzabund' lavet af hakket oksekød

Hakket kød er noget de fleste spiser ofte, måske endda flere gange om ugen.
Det bliver dog hurtigt meget ensformigt og ender måske i de samme klassiske retter som lasagne, pasta med kødsauce, hakkebøffer osv. uge for uge.

Jeg har her samlet en række idéer til hvordan du kan spise dit hakkede kød på forskellige, og måske nye, måder :-)

I de fleste opskrifter kan alle typer hakket kød bruges - man kan således frit skifte imellem de forskellige varianter fra firbenede dyr og fjerkræ. Måske skal hakket lammekød krydres lidt anderledes end hakket kyllingekød, men der må man prøve sig frem.


Verdens bedste farsbrød, muligvis!

5-10 champignoner (hvis store, brug kun 5)
2 håndfulde macadamianødder
1 håndfuld mandler
2 løg
1/2 æble
1 potte basilikum
400g hakket oksekød
1 æg
Krydderier: 3 dele havsalt og løgpulver, 2 dele hvidløgsgranulat og chilipulver, 1 del peber og spidskommen


Champignoner, nødder, æble og basilikum køres til 'riskornsstørrelse' i en foodprocessor.
Alle ingredienser blandes.
Farsen puttes i en smurt brødform, evt. beklædt med bagepapir (smør da ikke) og bages på 150C i 1 time og 30-45min.

Tærte uden bund med hakket kyllingekød - find opskriften her

Hakket oksekød, løg, tørrede abrikoser, pinjekerner, krydderier: chili, ingefær, allehånde, kanel, havsalt og citronsaft. På bund af finthakket gulerod og broccoli.
Start med at svitse finthakket løg af i fx klaret smør. Tilsæt kødet og brun det af. Tilsæt finthakkede abrikoser og pinjekerner. Smag til med de nævnte krydderier.
Abrikoser og pinjekerner kan erstattes med anden tørret frugt og pinjekerner med andre nødder/kerner/frø - eller helt udelades. Krydringen kan varieres efter ønske.

Variation af ovenstående: hakket oksekød med chili, salt og citronsaft. Drysset med tørristede pinjekerner og serveret med pandestegt squash, broccoli og gulerod.

Hakket oksekød med spinat, sesamfrø og gulerodsblomster.
Start med at svitse et finthakket løg af i fx klaret smør. Tilsæt kødet og brun det af. Tilsæt frisk spinat eller kugler af frossen spinat. Lad retten simre færdig. Smag til med chilipulver, salt og masser af citronsaft. Tilsæt en håndfuld sesamfrø de sidste minutter på panden, rør godt rundt.
Server med udskårne skiver af gulerod.

Hakket oksekød med løg, chilipulver, stødt spidskommen, salt og citronsaft.
Serveret i store romaineblade med guacamole, tomater og tørristede solsikkekerner.

Hakket oksekød med 3 slags kokos og banan - find opskriften her

Gisou med hakket kyllingekød, løg og hvidkål - find opskriften her

Kødsauce med hakket kyllingekød og masser af grøntsager - find opskriften her

Lasagne med squashplader.
Plader: squash skæres i relativt tynde skiver, steges i olivenolie eller klaret smør og vendes i mandelmel.
Sauce: finthakket løg og hvidløg svitses i klaret smør eller olivenolie. Hakket kyllingekød tilsættes. Brun af. Dåsetomat og tomatpuré (eller friske hakkede tomater) tilsættes. Finthakket gulerod, champignon, squash eller peberfrugt kan også tilsættes. Tilsæt evt. fløde eller kokosmælk for en ekstra cremet sauce. Smag til med oregano, chili, salt og citronsaft. Nøglen til en god kødsauce er efter min mening tid - saucen skal simre og koge ind så længe så muligt, gerne en time eller to.
Ostesauce: Cashewnødder kan blendes med vand eller fløde til en tyk 'flødeost-lignende-masse' smag til med salt og citronsaft.
Saml lasagnen som vanligt og bag i ovnen på 160C i 30-45min.

Rootza med hakket oksekød - find opskriften her

Meatza med mango, tomat, basilikum og pinjekerner.
Rør en fars af hakket oksekød, finthakket persille, æg, revet løg, chilipulver, løgpulver og salt og form den til en stor bøf på en bagepapirsbeklædt bageplade. Bag 'bunden' i ca. 20-30min. på 180C.
Top med fyld efter ønske.

Kibbeh af hakket oksekød og hakket kyllingekød - find opskriften her

Grøntsagssuppe med kyllingekødboller.
Kødbollerne laves af hakket kyllingekød, revet løg, æg, løgpulver, chilipulver, salt og peber. Farsen formes til medium kødboller og koges i vand eller fond. Tilsættes den færdigkogte suppe.

Hokkaido-koriander suppe med kødboller og tørristede kokosflager.
2-4 pers.
1/2 stort hokkaidogræskar, renset for kerner og skåret i relativt små stykker
1 løg, skrællet og i grove tern
1 appelsin, skrællet og i grove stykker
1/2 L fond / bone broth (marvholdige (okse/kalve)ben koges i vand i x antal timer, mine kogte i små 24 timer)
Kokosmælk (150g creamed coconut til 3 dl kogende vand, tilsvarende en dåse kokosmælk)
Alt kombineres i en gryde. Kog mørt. Tilsæt 1 potte koriander og 2 håndfulde cashewnødder og blend glat. Smag til med chilipulver, salt, citronsaft og måske en daddel (blend da igen).
Kødbollerne er lavede af hakket kyllingekød, revet løg, løgpulver, tørret hvidløg, chilipulver, spidskommen, havsalt og peber. Farsen formes og koges i vand eller fond.

Kødboller bagt i tomatsauce med rød spidskål.
Kødboller:
800g hakket oksekød
Blend en pasta af: 1 potte basilikum, 1 potte persille, 1 rødløg, 2 store fed hvidløg.
Bland farsen sammen.
Krydr med 3 tsk. flagesalt og peber, chilipulver, paprika og løgpulver efter ønske.
Form til 12 store kødboller og læg dem i et ovnfast fad.
Tomatsauce:
2 dåser hakkede tomater
3 rødløg, finthakkede
2 fed hvidløg, finthakkede
Svits løg og hvidløg af i fx klaret smør. Tilsæt tomat og lad saucen koge ind. Smag til med oregano, chilipulver og salt.
Hæld saucen over kødbollerne. Put staniol over fadet og sæt det i ovnen på ca. 180C i 30min.
Her serveret med fintstrimlet rød spidskål og porre marineret i citronsaft, olivenolie og salt.

Kyllingefrikadeller med kvæde og kanel

Ca. 15 stk.

500g hakket kyllingekød

200g kvæde, renset vægt(kan erstattes med æble)

150g løg

2 potter persille

2 tsk. løgpulver

2 tsk. kanel

1 tsk. spidskommen

1 tsk. chilipulver

2 tsk. havsalt

Klaret smør til stegning

Kvæde og løg rives groft. Persillen hakkes fint. Alle ingredienserne kombineres og farsen æltes sammen.

Steg frikadellerne i klaret smør.


Hakkebøffer af kylling - plain 'n' simple med salt og peber.

Hakkebøf af oksekød, fintrevet løg, finthakket persille, æg, chili, løgpulver, salt.
Serveret med salatmix og gulerodscreme: 4 gulerødder skrælles og skæres i tynde skiver (for kortere kogetid), 1 løg skrælles og skæres i bidder. Kog gulerod og løg i vand til 'mørt med bid'. Dræn alt vandet fra, smid det ud. Tilsæt klaret smør. Ca. 10 spsk. flydende. Blend glat med stavblender. Smag til med chilipulver, peber, salt, lidt gul karry. Snit et æble i fine tern og vend det i cremen.


  • Comments(2)//blog.sabinemurati.dk/#post58